Интересно

Парадокс на астронавта

За да разберем най-точно свойствата на най-необятните тела във Вселената – черните дупки, използваме един пример на Айнщайн. Ако астронавт напусне космическия апарат, в който се намира, и се приближи до черна дупка, то времето при него ще върви по бавно отколкото при останалия екипаж на кораба. Ако хипотетично астронавта се задържи в близост до черната дупка, без да бъде всмукан от нея, то като се върне на кораба, ще види, че е по млад от хората, които е оставил там. Ако за него са минали няколко часа, то за екипажа може да са минали месеци или години.

Парадокс на дядото

Пример за това как пътуване в миналото може да има отрицателен ефект е така наречения “парадокс на дядото”. Ако хипотетично успеем да преминем през серия от черни дупки и попаднем в миналото на Земята, то може да имаме възможността да се срещнем с нас самите, само че по-млади или със нашите родители и прародители. Всичко, което направим в миналото ще оказва влияние върху бъдещето, което познаваме ние. Дори най-малката промяна може да доведе до верижна реакция и като се върнем в нашето време промените да са значителни. Най-необяснимият въпрос обаче е какво ще стане, ако в миналото доведем до смъртта на нашият прадядо, дядо или баща. В такъв случай ние никога няма да се родим в бъдещето. Възникналия парадокс е как може да сме в миналото, като никога няма да бъдем родени, за да попаднем в него.

Парадокс на близнаците

Ако си представим двама близнаци и единият от тях замине на междузвездно пътешествие със скорост, близка до скоростта на светлината, то при завръщането си той ще е по-млад от своя брат. Парадоксът се състои в това, че макар всеки един от близнаците да вижда времето да тече по-бавно за другия, по-млад се оказва този, който прави междузвездното пътешествие. Ситуацията е необичайна, но в нея няма вътрешно противоречие. Подобен експеримент, показващ забавяне на времето, е правен реално с двойка синхронизирани атомни часовници. При качване на единия на изкуствен спътник на Земята, който се движи със скорост между 8 и 11 km/s, той започва да изостава.